DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU DVADESETPRVI MAJ FABRIKA TURBOMOTORA I TRANSMISIJA BEOGRAD

DMB - FTMT (Fabrika turbomotora i transmisija) osnovana je 1948. godine, kao prvo od preduzeća nekadašnje Holding Kompanije 21.MAJ BEOGRAD.
Tokom višedecenijskog postojanja ostvareni su značajni proizvodni programi. Osvajana je licencna proizvodnja različitih klipnih i mlaznih motora manje snage i transmisija za vazduhoplove a od sedamdesetih godina proizvođeni su kompletni sklopovi za helikopter GAZZELE SA 341 i 342: turboosovinski motor Turbomeca ASTAZOU IIIB i XIVM i sve transmisije (glavni reduktor, međureduktor, repni reduktor, glavčine glavnog i repnog rotora, transmisiona vratila, spojnica).
Za turbomlazne motore ROLLS-ROYCE VIPER 632-41 i 632-46 (borbeni avioni Galeb i Orao) proizvodjeni su hladni moduli, uvodnici vazduha i turbinska vratila.

Započeta je proizvodnja flaps reduktora za putnički avion BOEING 737-300.
Proizvođeni su takodje mehanizmi za prinudno otvaranje prozora pilotske kabine za putnički avion Dornier Do-728. Ostvarena je i proizvodnja nekih elemenata za evropsku raketu nosač ARIANA-5.
Od devedesetih godina najveći deo proizvodnih programa čini proizvodnja različitih transmisija za poljoprivrednu mehanizaciju, motokultivatore, traktore, za građevinske mašine i ostalo.
DMB-FTMT danas zapošljava oko 120 radnika, svih potrebnih profila, od visokokvalifikovanih radnika do magistara nauka spremnih za nove izazove i dostignića.

Nalazimo se u Rakovici, desetak kilometara od centra Beograda, od Ibarske magistrale 3.5 km a od autoputa Beograd Niš 5 km. Udaljenost od železničke stanice Rakovica je 2.5 km.

Skraćeni naziv:

"DVADESETPRVI MAJ FABRIKA TURBOMOTORA I TRANSMISIJA"
D.o.o BEOGRAD

Sedište:

Oslobodjenja 1, 11090 Beograd

Delatnost:

34300

proizvodnja delova i pribora za motorna vozila i njihove motore (pretežna delatnost).

 

28620
50200
28510
28520
50300

proizvodnja alata
održavanje i opravka motornih vozila
obrada i prevlačenje metala
opšti mašinski radovi
prodaja delova i pribora za motorna vozila

Organi upravljanja:

Skupština, Direktor, Nadzorni odbor

Skupština društva:

Skupštinu društva čine predstavnici zaposlenih. Skupština broji 5 članova sa jednakim breojem glasova a koji se biraju na sastanku zaposlenih. Mandat članova Skupštine Društva traje 4 godine

Direktor:

Direktora Društva imenuje Skupština Društva za period od 4 godine.

Nadzorni odbor:

Poslove nadzora i kontrole u društvu vrši Nadzorni odbor. Nadzorni odbor se sastoji od 3 člana koje bira Skupština većinom glasova.